Δημοσίευση σε κυριακάτικη εφημερίδα άρθρο για την ασπαρτάμη

Δημοσίευση σε κυριακάτικη εφημερίδα άρθρο για την ασπαρτάμη

Άρθρο του ομότιμου καθηγητή Γεώργιου Καρίκα στο Πρώτο Θέμα

 ένταξη -και επισήμως- της γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης στη λίστα με τα πιθανώς καρκινογόνα τρόφιμα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήταν μάλλον το αναμενόμενο επεισόδιο σε ένα σήριαλ που κρατά δεκαετίες. Κυριολεκτικά, καθώς, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, σήμερα, υπάρχουν σχετικά δεδομένα από τη δεκαετία του ‘90, όταν ελληνική επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α) Γεώργιο- Αλβέρτο Καρίκα, συμπέραινε πως η ασπαρτάμη επιδρά στο DNA, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρκινογένεσης. Δυόμισι δεκαετίες μετά, η δικαίωση για τη μελέτη αυτή, έρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως είχε προαναγγελθεί, η IARC, επικαλούμενη “περιορισμένα στοιχεία” για καρκινογένεση στον άνθρωπο από τη χρήση ασπαρτάμης, την ενέταξε στην Ομάδα 2Β (πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο), με την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) να επιβεβαιώνει την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη των 40 mg/kg σωματικού βάρους.

Όμως το “σήριαλ” για το αν και πόσο καρκινογόνο είναι το γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα, μεταξύ των οποίων διάσημα αναψυκτικά, τρόφιμα και ποτά, τσίχλες, παγωτά, γιαούρτια, δημητριακά, οδοντόκρεμες, βιταμίνες, μέχρι και φάρμακα όπως οι σταγόνες για τον βήχα) δεν τελειώνει εδώ. Ούτε βεβαίως και αρχίζει. Τα λόγια του διευθυντή του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, Δρος Φραντσέσκο Μπράνκα, είναι χαρακτηριστικά: “Οι αξιολογήσεις της ασπαρτάμης έχουν δείξει ότι, ενώ η ασφάλεια δεν αποτελεί μείζονα ανησυχία στις δόσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχουν περιγραφεί πιθανές επιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν με περισσότερες και καλύτερες μελέτες”.

Μελέτες όμως… υπάρχουν. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η ασπαρτάμη πρωταγωνιστεί στις επιστημονικές μελέτες οι οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν και αποκωδικοποιήσουν τις τυχόν επιπτώσεις της στην υγεία. Αρχής γενομένης από το 1977, όταν σε έρευνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), 98 από τα 196 βρέφη ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, πέθαναν.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν σε ένα έγγραφο γνωστό ως Bressler Report, αποκάλυψαν αυτά τα ευρήματα του FDA καθώς και πολλά άλλα ανησυχητικά δεδομένα που υποβλήθηκαν στον FDA από τον κύριο παραγωγό ασπαρτάμης, G. D. Searle & Company. Ο οργανισμός πάντως, δεν έκρινε τα στοιχεία αυτά ως ανησυχητικά και, μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, έκρινε την ασπαρτάμη για ανθρώπινη κατανάλωση σε ξηρά τρόφιμα. Δύο χρόνια μετά ενέκρινε τη χρήση της σε ανθρακούχα ποτά.

Μετά και την έγκρισή της από τον FDA, ακαδημαϊκά περιοδικά ανέλυσαν διεξοδικά το περιεχόμενο και τη χημική σύνθεση της ουσίας και ολοκληρώθηκαν πολυάριθμες μελέτες που καταγράφουν τις επιδράσεις της ασπαρτάμης στα ζώα. Για παράδειγμα, το 1993, ο Δρ Morando Soffritti διεξήγαγε τη μελέτη Ramazzini. Σε αυτή, χρησιμοποιώντας 1.800 αρουραίους σε μια περίοδο 36 μηνών, παρακολούθησε τα τρωκτικά για τρία χρόνια αντί για δύο, με σκοπό να προσομοιώσει καλύτερα την αντίστοιχη ηλικία που αναπτύσσει ο καρκίνος στους περισσότερους ανθρώπους.

Τα ευρήματά του ήταν συγκλονιστικά: περιελάμβαναν πολλές περιπτώσεις λευχαιμίας, λεμφώματος και καρκίνου των νεφρών, υπογραμμίζοντας έτσι περαιτέρω τους πιθανούς κινδύνους της ασπαρτάμης.

Η ελληνική μελέτη
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές ότι τα τεχνητά γλυκαντικά (AS) είναι ασφαλή, η σχέση τους με τον καρκίνο συνέχισε να παραμένει αμφιλεγόμενη. Εξ ου και τα τελευταία δεδομένα από τον ΠΟΥ.

Μια από τις μελέτες που συσχέτισε την ασπαρτάμη με την καρκινογένεση, ήταν η εργασία των Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Clinical Biochemistry, (Vol. 31, No. 5, 405–407, 1998). Οι συντάκτες της έκθεσης, Γεώργιος- Αλβέρτος Καρίκας, Κλεοπάτρα Σούλπη, Γεώργιος Ρεκλός και Γεώργιος Κόκοτος, εντόπισαν για πρώτη φορά μοριακή σύνδεση της ασπαρτάμης με το DNA, που θα μπορούσε να εξηγήσει τη πιθανότητα καρκινογενέσεων!

Περισσότερα ….

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.