17 Σεπ Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας UNOVATE
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας UNOVATE (5–6 Νοεμβρίου 2025, Συνεδριακό Κέντρο Αρχαίου Ελαιώνα) με το θέμα «Ανάπτυξη Φυτικών Εκχυλισμάτων Πλούσιων σε Φαινολικές Ενώσεις με Αντιοξειδωτική και Αντιδιαβητική Δράση: Χαρακτηρισμός, Ενθυλάκωση και Προοπτικές Εφαρμογής σε Λειτουργικά Σκευάσματα».
Η πρόταση στοχεύει στην απομόνωση και αξιολόγηση φυτικών εκχυλισμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιοξειδωτική και αντιδιαβητική δράση. Τα εκχυλίσματα θα υποστούν χαρακτηρισμό με προηγμένες αναλυτικές τεχνικές και θα ενθυλακωθούν με φυσικά πολυμερή (π.χ. αλγινικά, καζεΐνη, χιτοζάνη) για βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας, σταθερότητας και ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Τελικός στόχος είναι η αξιοποίησή τους σε λειτουργικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής, κατάλληλα για άτομα με προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.
Κύριος σκοπός
Η ανάπτυξη, φυσικοχημικός χαρακτηρισμός και βιολειτουργική αξιολόγηση ενθυλακωμένων φυτικών εκχυλισμάτων για προληπτική ή υποστηρικτική χρήση στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Ειδικοί στόχοι
- Εκχύλιση βιοδραστικών συστατικών από επιλεγμένα ελληνικά φυτά.
- Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός φαινολικών ενώσεων (με HPLC, LC-MS/MS).
- Αξιολόγηση αντιοξειδωτικής δράσης (DPPH, ABTS, FRAP).
- Αξιολόγηση αντιδιαβητικής δράσης (αναστολή α-γλυκοσιδάσης και α-αμυλάσης).
- Ενθυλάκωση των εκχυλισμάτων σε βιοσυμβατά συστήματα (nano/microcapsules).
- Φυσικοχημική και in vitro πεπτική σταθερότητα των ενθυλακωμένων μορφών.
- Ανάπτυξη πρότυπου σκευάσματος για χρήση ως συμπλήρωμα διατροφής ή λειτουργικό τρόφιμο.
Μεθοδολογία
Φάση 1: Εκχύλιση & Χαρακτηρισμός
- Επιλογή φυτικού υλικού (π.χ. ρίγανη, φασκόμηλο, ελιά).
- Εκχύλιση με υδατοαλκοολικούς διαλύτες.
- Προσδιορισμός συνολικών φαινολικών (Folin–Ciocalteu), φλαβονοειδών και ταυτοποίηση κύριων ενώσεων (HPLC, LC-MS).
Φάση 2: Βιοδραστικότητα
- Αντιοξειδωτικά τεστ: DPPH, ABTS, FRAP.
- Αντιδιαβητικά τεστ: Αναστολή α-αμυλάσης, α-γλυκοσιδάσης (in vitro).
- IC50 υπολογισμοί και σύγκριση με πρότυπες ενώσεις (π.χ. acarbose).
Φάση 3: Ενθυλάκωση
- Τεχνικές: Spray-drying, coacervation, emulsion-based encapsulation.
- Υλικά: χιτοζάνη, καζεΐνη, πηκτίνη, maltodextrin.
- Χαρακτηρισμός σωματιδίων (μέγεθος, PDI, SEM, EE%).
- Πεπτική σταθερότητα με προσομοιωμένες in vitro πεπτικές συνθήκες
Φάση 4: Προτυποποίηση Προϊόντος
- Επιλογή κατάλληλης μορφής (σκόνη, κάψουλα, λειτουργικό ρόφημα).
- Αισθητική και οργανοληπτική αξιολόγηση (σε συνεργασία με διατροφολόγους/φαρμακοποιούς).
- Προκαταρκτική τοξικολογική ασφάλεια (κυτταρικές σειρές ή/και διαθέσιμη βιβλιογραφία).
Προσδοκώμενα Αποτελέσματα
- Νέα δεδομένα για τη φαινολική σύσταση και τη δράση εγχώριων φυτών.
- Ταυτοποίηση ισχυρών φυσικών αναστολέων ενζύμων που σχετίζονται με τον διαβήτη.
- Επιτυχής ενθυλάκωση με διατήρηση βιοδραστικότητας.
- Δημιουργία πρότυπου φυσικού σκευάσματος, κατάλληλου για προκλινική μελέτη ή τροποποίηση για εμπορική χρήση.
- Δημοσιεύσεις σε peer-reviewed περιοδικά και παρουσίαση σε διεθνή συνέδρια.
Oμάδα Έργου
- Επιστημονικός Υπεύθυνος: Μαρία Τράπαλη
- Συνεργαζόμενοι Φορείς: ΠΑΔΑ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ, COIBRA UNIVERSITY.
Καινοτομία – Δυνητική Αξιοποίηση
- Καινοτομία: Φυσικά εκχυλίσματα, ενθυλάκωση, αντιδιαβητική δράση με τελικό στόχο λειτουργικά προϊόντα.
- Αγορά: Αυξανόμενο ενδιαφέρον για φυσικά σκευάσματα/συμπληρώματα με αντιοξειδωτική/αντιδιαβητική δράση.
- Εφαρμογές: Συμπληρώματα, λειτουργικά τρόφιμα, καλλυντικά (σε δεύτερη φάση).
Sorry, the comment form is closed at this time.